Canal de la Federació Catalana d'Amics del Ferrocarril

Viatge a Tortosa amb el Catalan Talgo

Els Amics del Ferrocarril de Badalona – Agrupació 5ª Zona organitzen per al proper dissabte 29 de juny de 2019 un viatge amb el Catalan Talgo des de l’Estació de França de Barcelona a L’Aldea-Amposta-Tortosa, amb parades a Vilanova, Tarragona, Salou, L’Ametlla de Mar i L’Ampolla.

Els preus són:

 • Turista: 37 €
 • Preferent: 50 €

Incripcions al correu electrònic: catalantalgo@5azona.cat fins al fins al 17 de juny de 2019.

Circulació supeditada a omplir el tren.

Visita als funiculars de Barcelona

El proper dissabte 8 de juny de 2019 el Club Ferroviari de Terrassa organitza una visita als funiculars de Vallvidrera i Montjuïc, a Barcelona.

 • Caminada guiada a càrrec d’en Xavier Maraña, expert en transports metropolitans de Barcelona.
 • Coneixerem la història del trenet de la Mina Grott, i visitarem l’antiga estació, situada molt a prop del pantà de Vallvidrera.
 • Pujarem al funicular de Vallvidrera, i visitarem la seva estació modernista.
 • Ens desplaçarem en metro de la línia L3 fins al paral·lel per pujar al renovat funicular de Montjuïc.
 • El dinar serà per lliure, tipus Pic-Nic, als Jardins de Mossen Cinto Verdaguer.
 • A la tarda, visitarem l’exposició d’autobusos antics situada a l’Avinguda Reina Maria Cristina.

Podeu descarregar la circular i el programa.

El Catalan Talgo a Portbou

Per celebrar els 50 anys de les connexions internacionals amb el Talgo, el passat 4 de juny de 2019 es va fer un viatge commemoratiu a Port Bou. Hi va assistir una representació de la federació.

Conferència: “Història de l’Associació d’Amics del Tren Olot-Girona”

El proper dijous 20 de juny de 2019 a les 18:30 es durà a terme al Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona, Via Laietana, 39 de Barcelona, la conferència “Història de l’Associació d’Amics del Tren Olot-Girona”,  a càrrec d’Ignasi Riera i Antoni Serra.

Fundada l’any 1999, l’Associació Amics del Tren Olot-Girona (ASAMTOG) és una entitat cultural, no lucrativa i oberta a tothom que agrupa a persones interessades en els ferrocarrils i, molt especialment, en l’antic ferrocarril que feia el trajecte d’Olot a Girona.

A l’associació treballa per preservar la memòria del ferrocarril Olot-Girona i fomentar-ne el coneixement, així com per recuperar, restaurar, conservar i catalogar tot el material ferroviari i documentació d’aquest ferrocarril, posant sempre a l’abast de les persones interessades tot el material i la informació de que disposa.

L’objectiu principal de l’associació és la creació del Centre d’Interpretació del Ferrocarril Olot-Girona (CIFOG) el qual s’ubicarà a l’edifici de l’antiga estació d’Olot. L’equipament permetrà una exposició permanent sobre el ferrocarril, la mostra del material mòbil real i de la col.lecció d’objectes del tren d’Olot, l’arxiu del fons documental i audiovisual, i el visionat d’una gran maqueta totalment operativa de tota la línia ferroviària Olot-Girona. El projecte també proposa la construcció d’un parc ferroviari per a tren tripulat i la recuperació d’un tram de l’antiga línia ferroviària amb la finalitat de que hi circuli un tren turístic.

La xerrada-col.loqui permetrà conèixer la història de l’associació, les seves activitats, el projecte de centre d’interpretació CIFOG, la maqueta HO del tren d’Olot, la restauració de dos cotxes i els projectes de futur.

Inscripcions col·legiats/associats      Inscripció general

XXVI Nit del Tren al Tren de Palau

El proper dissabte 15 de juny de 2019 el Tren de Palau celebra la 26a edició de la seva Nit del Tren al circuit del Parc de l’Hostal del Fum a Palau-Solità i Plegamans.

Hi haurà circulacions de trens ambientades amb el grup de música dixie La Magnòlia.

A les 21:00 es farà un sopar de germanor amb un preu de 30 euros, prèvia reserva a en Josep Guerrero al telèfon 647 937 481.

Si ho preferiu podeu portar-vos la carmanyola o l’entrepà i fer un sopar en tren a la llum de la lluna que la tindrem creixent.

En acabar el sopar i durant la nit continuarem fent circulacions de trens.

 

Dia de l’Associacionisme Cultural 2019

Instaurat l’any 2014 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el 4 de juny de cada any es celebra el DIA DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL.

La Federació ha convidat a les entitats que ho desitgin a organitzar activitats al voltant d’aquest dia per sumar-s’hi.

A l’enllaç http://cultura.gencat.cat/DASC trobareu els principis inspiradors de la jornada i l’agenda de les activitats que les entitats organitzen i que han estat comunicades al Departament de Cultura.

Al següent llistat podreu accedir a les activitats que han organitzat les entitats federades per aquest Dia de l’Associacionisme:

El Prat de Llobregat 01/06/2019 L’Hospitalet de Llobregat 08/06/2019 Sant Vicenç de Castellet 09/06/2019

 

9ª Mostra de Modelisme a Montcada i Reixac

Un any més, l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Montcada i Reixac -AAFMIR-, organitza la 9ª Mostra de Modelisme que tindrà lloc els propers dies 15 i 16 de Juny de 2019, juntament amb la Fira d’Artesania i Comerç a Montcada i Reixac (Barri de Can Sant Joan – Montcada Bifurcació).

Lloc: Col·legi “El Viver”. Carrer Font s/n, Can Sant Joan, Montcada i Reixac

Horaris: Dissabte:  de 10.00 a 14.00 i 16.00 a 20.00 hrs.
Diumenge: de 10.00 a 13.00 hrs.

Projecte Erasmus+ a Les Franqueses

Convidats per l’Escola Joan Sanpera i Torras de Les Franqueses, una delegació de la FCAF ha assistit a la cloenda de les jornades que s’han celebrat a Les Franqueses amb nois i noies de 6è de Polònia, Itàlia, Lituània, Grècia, Eslovàquia i Catalunya. Al final del projecte s’ha presentat una maqueta de tren, feta amb mides del Mòdul Júnior, construïda en cada un dels països i portada a Les Franqueses. La gestió de la maqueta l’han fet els companys de l’associació Via Oberta de Les Franqueses. Per a més informació, podeu consultar el web de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès: Us acompanyem algunes imatges de l’acte.

Conferència: “Línia Transpirinenca, passat, present i futur”

Dins dels actes de celebració del 75è aniversari de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Barcelona, el proper dijous 30 de maig de 2019 a les 18:30h es celebrarà la conferència “Línia Transpirinenca, passat, present i futur” a l’Espai Provença, Estació FGC de Provença, Barcelona, a càrrec de Jordi Valero.

El nom Ferrocarril Transpirinenc indica cada una de les línies de ferrocarril que al segle XIX es varem proposar de comunicació entre Espanya i França. Els governs dels dos estats varen estudiar-ne més d’una desena de recorreguts, però només tres es varen acordar en el Conveni dels Ferrocarrils Transpirinencs de 1904.

La construcció del tram Ripoll-Puigcerdà, va haver de solucionar moltes dificultats tècniques i humanes. La climatologia de la zona és força extrema, s’havien de perforar molts túnels, que en el de Toses era d’una longitud considerable. L’anus 1922 el primer tren va arribar a Puigcerdà i el 1927 es va iniciar el servei fins a la Tor de Querol, on hi ha servei diari a Paris.

Ruta guiada pel patrimoni ferroviari de Mataró

En ocasió del Dia de l’Associacionisme Cultural, el proper dimarts 4 de juny de 2019 de 18 a 20:00 h es durà a terme una ruta guiada pel patrimoni ferroviari de Mataró, a càrrec de Xavier Nubiola. El lloc de trobada serà la plaça Miquel Biada.

Organitza: Cercle Històric Miquel Biada

Trobada de Vaporistes al Parc de Ribes Roges

Els companys dels Amics del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú – AFEVI ens comuniquen que el proper 2 de juny de 2019 celebren la seva trobada anual de vaporistes.

El programa d’actes serà el següent:

 • 09,00 hores        Recepció de participants
 • 10,00 hores        Inici circulació lliure
 • 12,00 hores        Inauguració oficial de la trobada
 • 14,30 hores        Aturada per dinar
 • 17,00 hores        Represa de la circulació
 • 20,30 hores        Finalització de la trobada

Per dinar, AFEVI facilitarà cadires, taules, “barbacoa”, carbó vegetal i begudes. Només cal portar-se el menjar.

Esperem gaudir de la presencia de tots vosaltres a la nostra festa.

 

IMPORTANT:

Per tal de poder preparar tota la infraestructura, taules, cadires i demés:

És obligatori que ens comuniqueu la vostra assistència per correu electrònic, abans del 25 de maig,  a: info@afevi.org

Viatge amb el Tren Blau a Nonaspe

Els companys de la AZAFT ens anuncien que el proper diumenge 2 de juny de 2019 realitzaran un viatge amb el seu Tren Blau a Nonasp.

PRÓXIMO VIAJE DEL TREN AZUL:  EXPRESO NONASPE

El próximo 2 de JUNIO volverá a circular el Tren Azul. Reservar billetes: http://www.trenazul.es/verviaje.php?id=36

El próximo domingo 2 de junio, circulará nuevamente el Tren Azul con un destino muy especial, NONASPE (Nonasp). La ASOCIACIÓN DE AMICS DE NONASP y la compañía MGS Seguros, con la colaboración de la Asociación Zaragozana de Amigos del Ferrocarril y Tranvías (AZAFT) y el patrocinio de la Comarca del Bajo Aragón-Caspe (Baix Aragó – Casp), el Ayuntamiento de Nonaspe, Frutos Secos Ráfales, Frutas García Zurita y Zaratrén, han organizado la circulación del EXPRESO NONASPE.

Partiendo de la estación de ZARAGOZA DELICIAS, y tras recoger viajeros en la estación de Goya, el TREN AZUL recorrerá la mítica línea de los directos a Barcelona hasta la localidad de Nonaspe (Nonasp), efectuando una breve parada comercial en Caspe.

El ferrocarril llegó a Nonaspe (Nonasp) el 15 de diciembre de 1893. Debido a la complicada orografía, el trazado a su paso por Nonaspe (Nonasp) fue calificado por la prensa de la época como “el museo de la ingeniería española”.

“Los que estén acostumbrados a ver obras de ferrocarriles y den una vuelta por Fayón y Nonaspe, tendrán que confesar que jamás vieron en ferrocarril alguno obras mejor estudiadas, construcciones tan sólidas, ni fábricas tan bien acabadas. Esta es la nota dominante en todo el trayecto que comprende los pasos del Matarraña.”
Diario La Vanguardia, 4-12-1892

El precio del billete es 25 euros. Para aquellos que quieran ir en coche salón de lujo ZZ-1601 pueden pagar un billete de 30 euros y para los que quieran ir en el coche estafeta DGCT-1529 el precio es de 20 euros. Los niños hasta 3 años que no ocupen plaza, no pagan billete, pero debe comunicarse en el apartado de observaciones. En este precio se incluye el SOV. Los billetes pueden reservarse en la web www.trenazul.es

Horarios: 
– 8:57 h: Salida del EXPRESO NONASPE desde Zaragoza-Delicias.
– 9:02 h: Salida de la estación de Zaragoza-Goya.
– 10:57 h: Parada comercial en estación de Caspe.
– 11:31 h: Llegada a la estación de Nonaspe.

– Traslado en autobús de la Estación al Pueblo.
– Visita a la localidad.
– Comida libre. (Se remitirá a los viajeros información de los restaurantes)

– 17:24 h: Salida del EXPRESO NONASPE.
– 17:57 h: Parada comercial en estación de Caspe.
– 19:50 h: Llegada a la estación de Zaragoza-Goya.
– 20:08 h: Llegada a la estación de Zaragoza-Delicias.

VISITAS A REALIZAR EN NONASPE:

– Museo etnológico: 
El museo etnológico pertenece a la Associació Amics de Nonasp desde 1996. Sus mas de 500 m2 se distribuyen en veinte espacios expositivos que muestran como se desarrollaba la vida en los entornos rurales. Desde los trabajos del campo, los oficios y la vida cotidiana. Una maravilla que remontara a todos los visitantes a tiempos lejanos, pero no tanto.
– Antigua oficina de Correos: 
Des de los años ‘60 , hasta 1os primeros años del nuevo siglo. Daniel Maza Pons fue el ultimo cartero clásico, presidente y fundador de la Asociación Amics de Nonasp.
– La Iglesia: 
La Iglesia de San Bartolomé, es una de las mas antiguas de la comarca, fue construida por los Templarios en el siglo XIII, sobre de una primitiva iglesia románica. Se considera de estilo gótico, de una sola nave de 17 m de largo por 10 de ancho, está iluminada por óculos. Las dos capillas laterales que podrían ser de los siglos XV – XVI. La torre se de mitad del siglo XX. Anteriormente había una espadaña.
– Casa de los infanzones de Turlán: 
En el siglo XVI tenemos noticias de los hermanos Miguel y Bartolomé Turlan, que desarrollan sus carreras en los Países Bajos. Miguel estudia en la universidad de Amberes, donde ejerce de mercader y en el año 1537 es designado cónsul de la nación de Aragón. Bartolomé Turlán, en 1555 es canónico de la catedral de la misma Ciudad.
– El Castillo – Ayuntamiento: 
Las primeras noticias, son del año 1133, en que Alfonso I lo conquista a los árabes. Fue propiedad de los Templarios en 1248, hasta su disolución al 1308 que pasó a los Hospitalarios. Los tres escudos de la puerta de entrada son, el del medio de la orden del Hospital, el de la derecha de Antonio de Fluvià gran maestro de la orden y el de la izquierda de la familia Luna, uno de sus miembros Salvador Luna fue comendador de Nonaspe. Des de 1988 es el ayuntamiento de la villa.
– La Prisión: 
El año 1696, en la plaza de la Iglesia, se construye el edificio de la Casa de la Villa, y cómo se trata de un edificio de pequeñas dimensiones, se busca un local próximo para habilitarlo como prisión pública municipal. La prisión tenía un carácter local y consta de dos espacios claramente diferenciados, un piso elevado, donde los presos tendrían libertad de movimiento y un calabozo subterráneo, de pequeñas dimensiones, donde no entra la luz del día y durante muchos meses del año hay aguas subterráneas.
– Ermita de la Virgen de dos Aguas: 
En un paraje maravilloso donde confluyen las aguas de los ríos Matarraña y Algars, se encuentra la ermita de la Virgen de las dos Aguas, que data de principios del siglo XVI. En 1859 se construyeron las dependencias adosadas y el 1985 una amplia galería de arcos en la parte sur y este. En el año 2008 se recupero el retablo barroco.

– El TREN AZUL permanecerá abierto al público durante su estancia en NONASPE entre las 12 y las 15 horas.

En esta ocasión el tren estará operado por ALSA. La locomotora titular del viaje será una locomotora diésel de ADIF de la serie 310.

La composición del Tren Azul estará formada por el coche salón ZZ-1601, el coche restaurante WR-2747, con interiores de marquetería originales de 1926, el coche restaurante WR-3567, que además de las plazas sentadas tendrá servicio de bar durante todo el trayecto, los coches camas YFt-4648 y T2-5423 en posición día, la estafeta postal DGCT-1529 con plazas sentadas, el coche estafeta P3-3067 con el museo postal, y el furgón postal PD-198 con maquetas y zona de vídeo.

Para reservar plazas podéis hacerlo mediante el sistema de reservas de la página web del Tren Azul www.trenazul.es

Para cualquier duda podéis localizarnos en el 656378849

Os rogamos nos ayudéis a darle la mayor difusión para poder llenar el tren. Tenéis el cartel del viaje adjunto para que podáis mandarlo a amigos y familiares.

Recibe un cordial saludo,

Carlos Abadias

Presidente de AZAFT

 

Fira del Vapor – 160 anys arribada del tren a Sant Vicenç

L’Associació Sant Vicenç de Castellet Amics del Ferrocarril ens comunica que els propers dies 18 i 19 de maig de 2019 es celebra la 11a edició de la Fira del Vapor de Sant Vicenç de Castellet.

 • Exposició sobre el 160 Aniversari de la línia.
 • Muntatge modular per part d’ASVICAF amb circulacions de vapor.
 • Tren tripulat a càrrec de l’associació Railway Transit Anoia d’Hostalets de Pierola.
 • Multitud d’activitats i de comerços relacionats amb el poble.

Per a més informació podeu visitar el web firadelvapor.cat.

La FCAF a l’exposició Fédé Rail

Els propers 1 i 2 de juny de 2019, una delegació de sis persones de la FCAF participaran a l’esposició FÉDÉ RAIL a Pithiviers (França) convidats per la FEDERACIÓ FRANCESA D’AMICS DEL FERROCARRIL. Presentarem els mòduls escala H0m representant l’estació de Villanueva del Duque-Alcaracejos fets per l’Albert Cartagena.

Páginas